Gülse Birsel Bir Kez Daha Başarılarıyla Bilime Yön Veren Genç ve Yetenekli Bilim Kadınlarının Yanında Yer Aldı
L’Oréal Türkiye ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu iş birliğiyle düzenlenen “Bilim Kadınları İçin” programının Türkiye’deki 20 yılı
büyük bir coşkuyla kutlandı. Bilimde cinsiyet eşitliğini destekleyen ve gelecek nesiller için rol modeller oluşturmayı amaçlayan programın bu yılki kazananları, L’Oréal Türkiye Genel Müdürü Sinem Sandıkçı Gökçen, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, yazar ve oyuncu Gülse Birsel ile Chemical Engineering Research and Design Dergisi’nin “DÜNYANIN EN SEÇKİN 20 BİLİM KADINI” listesinde yer alan ve aynı zamanda “Türkiye’nin En Genç Profesörü” ünvanını taşıyan Prof. Dr. Seda Keskin Avcı’nın katıldığı 20. yıl lansmanıyla açıklandı. Sunuculuğunu yazar ve seslendirme sanatçısı Yekta Kopan üstlendiği lansmanda, ödüle layık görülen 4 bilim kadınının her biri, bilimsel araştırmalarında kullanmak üzere 120.000 TL destek almaya hak kazandı.
Kazanan bilim kadınlarının projelerini tanıttığı ödül töreninde konuşma yapan Gülse Birsel; “Bugün tanışmaktan gurur duyduğum 4 kadının arkasında destekler var. Biri de şu an bir parçası olduğum ‘Bilim Kadınları İçin’ programı. Onlar bu desteklerle, gelecek için bizlerin sadece kurabildikleri hayalleri gerçekleştirecek insanlardan yalnızca dördü. Çoktan yola çıktılar ve gerçekleştirmeye de başladılar bile” dedi.
L'Oréal Türkiye ve UNESCO iş birliğiyle bu yıl 20. kez hayata geçirilen “Bilim Kadınları İçin” programı kapsamında ödül almaya hak kazanan genç ve yetenekli Türk bilim kadınları açıklandı. Çığır açan bilim projeleriyle geleceğe yön veren Dr. Burcu Bakır Güngör, Dr. Buse Cevatemre, Doç. Dr. Damla Eroğlu Pala ve Doç. Dr. Duygu Ağaoğulları, araştırmalarında kullanmak üzere L'Oréal Türkiye’den 120.000 TL destek almaya hak kazanan isimler oldu. Genç ve yetenekli bilim kadınları, ödüllerini Gülse Birsel’in de katıldığı törende aldı.
BİLİME YÖN VEREN GENÇ VE YETENEKLİ 4 BİLİM KADINI
ÇIĞIR AÇAN 4 YENİ BİLİM PROJESİ!
- Dr. Burcu Bakır Güngör, dünyadaki en yaygın üçüncü kanser türü olan kolorektal kanserin daha hızlı teşhiş edilmesi ve kişiye özel tedavi geliştirilmesi için çalışıyor.
- Dr. Buse Cevatemre prostat kanserinde kemoterapiye karşı gelişen direnci kırmak için çalışıyor.
- Doç. Dr. Damla Eroğlu Pala, çok daha yüksek enerjiye sahip ve daha uzun süre çalışabilen lityum-sülfür bataryalar geliştirmek için çalışıyor. Geleneksel bataryalara kıyasla çok daha yüksek kapasiteli olan lityum-sülfür bataryalar, karbon emisyonlarını ve benzine olan bağımlılığı azaltacak.
- Doç. Dr. Duygu Ağaoğulları projesiyle dünya bor rezervinin yaklaşık 75’ine sahip olan Türkiye’nin, ileri teknoloji bor ürünlerinin kullanım potansiyelini ortaya çıkartıyor. Projeyle ülkemizin kendi kaynakları çok daha verimli ve kazançlı hale gelecek.
“Onlar, gelecek için bizlerin sadece kurabildikleri hayalleri gerçekleştirecek insanlardan yalnızca dördü”
Etkinliğe onur konuğu olarak katılan yazar ve oyuncu Gülse Birsel; yaptığı konuşmayla konukların büyük ilgisini gördü. Birsel konuşmasında, “Bilim Kadınları İçin programının 20. yılında, bir kez daha bu sahnede yer alarak programın elçisi olmaktan büyük gurur duyuyorum. Dünyanın bilime, bilimin kadınlara ihtiyacı var. Benim de bir hayalim var. Bir gün, kimsenin hastalıklardan ölmediği, her sağlık probleminin şifasının bulunmuş olduğu, insanların sadece gerçekten yaşlılıktan öldüğü bir dünyada yaşamak. Bir gün, dünyanın enerji kaynakları için kirletilmediği ve enerji için insanların savaşmadığı temiz ve yeterli enerjiye sahip bir dünyaya şahit olmak. Bir gün herkesin ama herkesin gıda, sağlık ve enerjiye en yüksek standartta eriştiği bir dünyayı görmek. Bir gün yeryüzünün her köşesinde yaşayan tüm çocukların iyi eğitime erişebileceği bir teknolojiye, o fırsat eşitliğine, tanık olmak. Hatta… Neden olmasın, hayal kuruyoruz. Bir gün daha sağlıklı ve daha konforlu evlerde oturmak, bir gün çok daha hızlı seyahat etmek, bir gün çok daha gelişmiş bilgisayarlarla çalışmak. Biz sanatçılar bunların sadece hayalini kurabiliyoruz, hikayelerini anlatabiliyoruz. Gerçekleştirebilecek olan tek meslek grubu var: Bilim insanları.
Bugün tanışmaktan gurur duyduğum 4 kadının arkasında destekler var. Biri de şu an bir parçası olduğum Bilim Kadınları İçin programı. Onlar bu desteklerle, gelecek için bizlerin sadece kurabildikleri hayalleri gerçekleştirecek insanlardan yalnızca dördü. Çoktan yola çıktılar ve gerçekleştirmeye de başladılar bile. Benim bir hayalim daha var. En azından dünya nüfusunun yarısının da hayali. Kadınların erkeklerle kayıtsız şartsız, eşit hak ve fırsatlara sahip olması. Çünkü hak ve fırsat verildiğinde dünyanın ne kadar gelişip güzelleştiğini bugün olduğu gibi görüyoruz. Global ölçekte hayata geçirilen Bilim Kadınları İçin programının Türkiye ayağında, bu yıl ödül almaya hak kazanan bilim kadınlarını tebrik ediyor ve bu günün bir parçası olduğum için çok teşekkür ediyorum” diyerek duygularını paylaştı.
“Tüm dünyada programı en fazla destekleyen 5. ülkeyiz”
“Bilim Kadınları İçin” programı hakkında konuşan L’Oréal Türkiye Genel Müdürü Sinem Sandıkçı Gökçen, “Sadece bilime değil, bilimde cinsiyet eşitliğine de son derece ihtiyaç duyduğumuz bir dönemdeyiz. L’Oréal Türkiye olarak bilimde cinsiyet eşitliğini teşvik etmek amacıyla hayata geçirdiğimiz ve bu yıl 20. yılını kutladığımız “Bilim Kadınları İçin” programı ile 116 bilim kadınına ulaşmış olmaktan büyük bir gurur duyuyoruz. L’Oréal Türkiye olarak tüm dünyada programı en fazla destekleyen 5. ülkeyiz. Geride bıraktığımız 20 yılda, 4 yıl art arda olmak üzere, toplam 5 Türk bilim kadınımız, programın global ayağında “Uluslararası Yükselen Yetenek” seçilerek uluslararası platformda Türkiye’nin adını duyurdu. Her biriyle gurur duyuyoruz. Programımızın 20. yılında ödül almaya hak kazanan genç bilim kadınlarımıza, hayatlarını özveriyle bilime ve insanlığa adadıkları, bizlere geleceğe dair umut verdikleri için teşekkür ediyor, kendilerini yürekten tebrik ediyorum” diyerek düşüncelerini paylaştı.
RAKAMLARLA BİLİM KADINLARI
- “Bilim Kadınları İçin” programı, L’Oréal Grup tarafından 110’dan fazla ülkede hayata geçiriliyor.
- Program dünyada 24 ve L’Oréal Türkiye’de 20 yıldır başarıyla sürdürülüyor.
- “Bilim Kadınları İçin” programı, her yıl 250’den fazla yetenekli genç ve yetenekli bilim kadınını destekliyor. 5 kıtadan seçkin kadın araştırmacılar, program sayesinde aldıkları destekle bilimsel kariyerlerini sürdürüyor ve dünyayı değiştirmeye yardımcı olacak keşifler yapıyor.
- Global ölçekte şu ana kadar destek alan bilim kadını sayısı 3900’e ulaştı.
- Türkiye’de bugüne kadar 116 genç bilim kadınının projelerine kaynak sağlandı.
- Bilim kadınları dünya çapında çığır açan araştırmalara liderlik ediyor ancak olağanüstü keşiflerine rağmen, kadınlar hala global anlamda araştırmacıların sadece 29'unu temsil ediyor.
- STEM ile ilgili alanlara kayıtlı öğrencilerin yalnızca 35'ini kadınlar oluşturuyor.
- Bugüne kadar Nobel Bilim Ödülleri’nin sadece 3'ü kadınlara verildi ve Avrupa'daki kıdemli araştırmaların yalnızca 11'i kadınlar tarafından yürütülüyor.
- Türkiye'de Ar-Ge'nin tüm alanlarında 37, doğa bilimleri ve mühendislik alanında 35, sosyal bilimler ve beşeri bilimlerde 43 oranında kadınlar görev alıyor.
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı